Tatuul

Este un mamifer mic , cunoscut datoritã armurii lui formatã din plãci osoase şi cornoase mobile , ce îi acoperã corpul din cap pânã la coadã . Când tatuul se simte ameninţat , el se face ghem pentru a se proteja . Se hrãneşte cu viermi , melci şi , mai ales , cu termite şi furnici , pe care le repereazã datoritã mirosului sãu excelent şi sapã pãmântul cu o rapiditate incredibilã ca sã le scoatã şi sã le prindã cu limba lui lipicioasã , iar în caz de mare nevoie apeleazã şi la hranã compusã din rãdãcini şi seminţe .

Tatuul are lungimea cuprinsã între 25 şi 60 cm., cu o coadã de 25-45 cm. şi o greutate de aproximativ 2,5-6,5 kg. Poate trãi aproape peste tot în lume , dar nu suportã nici seceta , nici gerul . Este des întâlnit în pãdurile din America de Sud . El se ascunde pe cât posibil pe timpul zilei şi doarme într-o vizuinã , care mãsoarã doar 18-20 de cm., pe care şi-o sapã la 2 m. sub pãmânt . O ocupã , în general , singur .

Ştiai cã :

 

  • Tatuul cu nouã brâie îşi poate ţine respiraţia timp de pânã la 6 minute , astfel încât poate traversa râurile pe jos ?
  • Carapacea puilor apare la câteva zile de la naştere ?
  • Speciile de tatu se diferenţiazã dupã modelul armurii ?
  • Tatuul cel mai mare din pãduri , tatuul uriaş , ajunge la o lungime totalã de mai mult de 1,5 m., iar dentiţia lui cuprinde la fiecare jumãtate de maxilar , câte 25 de dinţi ?
  • Tatuul uriaş doarme 18-19 ore pe zi , fiind foarte activ noaptea ?

 

Ghicitoare :

Animal cu trompã micã

Îmbrãcat în armuricã

De-ndrãzneşti al deranja

El se face ghem , pentru a se proteja .

Alte animale