Bursucul

Deşi ziua şi-o petrece sub pãmânt şi doar noaptea iese la ivealã , acest animal cu capul mascat în negru şi alb este unul dintre cele mai cunoscute mamifere din lume.

El are 60 pânã la 80 cm. lungime şi o coadã de 15 – 20 cm. şi trãieşte în medie pânã la 15 ani .

Bursucul este rãspândit în Europa şi Asia . Ca toate animalele ce trãiesc în vizuine , bursucul are gâtul scurt şi puternic, picioarele anterioare groase şi labe special adaptate pentru sãpat .

Bursucul trãieşte într-o familie formatã din 5 pânã la 12 indivizi ; el se hrãneşte cu animale mici (râme , cârtiţe ) , cu fructe sau cu miere .

Adãpostul bursucului este unul complicat , cuprinde întotdeauna multe galerii şi multe deschideri , permiţând aerisirea şi chiar fuga . Spre deosebire de alte animale şi mai ales de vulpe , bursucul este un animal deosebit de curat . Vizuinele complexe , aflate chiar şi la 2 m. sub pământ , cu galerii lungi , de 7-8 m., au prevăzute încăperi separate pentru locuit , pentru provizii şi pentru excremente , acestea din urmă fiind periodic astupate şi înlocuite cu altele noi .

Ştiai cã :

  • Vizuinile bursucilor sunt adevãrate labirinturi care pot atinge adâncimi de 4 m. , pe spaţii de 2 km. ?
  • Bursucul petrece iarna hibernând , la fel ca ursul ?
  • Bursucul se deplaseazã pe degete ?
  • Mormăie şi pufăie când este atacat , plânge (ţipă) când este prins – similar iepurelui ?

 

Ghicitoare :

Ursuleţ mic şi dungat

El cu vulpea s-a certat

Şi-a intrat în vizuinã

Ca sã roadã o tulpinã .

Alte animale